dimarts, 7 de juny del 2011

"En el fons del fons, el món va endavant" M. Antònia Canals

En aquesta publicació del 9 de novembre del 2009 al diari El Punt de Girona, hi apareix una entrevista a la M. Antònia Canals, professora de la Universitat de Girona, que exlpica algunes de les experiències del Gabinet de materials i de recerca per les matemàtiques a l'escola que molts mestre utilitzen a les seves aules per fomentar la manipulació d'aquesta assignatura.

Enllaç de l'entrevista

La realitat augmentada a la Marató de TV3

La realitat augmentada s'ha utilitzat en diferents àmbits, tant educatius com del món de la informació i la comunicació, i la Marató de TV3 va proposar-ne, l'any 2010 , una aplicació la qual permetia veure d'una manera més clara les diferents parts del cos, des de l'interior, per tal que els diferents aspectadors poguéssin visualitzar d'una manera més clara els danys que pot provocar, en aquest cas, la Leucèmia. Aquesta aplicació es troba explicada en un vídeo anomenat el sistema nerviós en 3D.

diumenge, 5 de juny del 2011

El Tablet PC a les aules

A l'escola Europa de Gran Canaria han introduït els Tablet a les aules. Amb el poc temps que porten utilitzant aquest material, asseguren que tant la motivació dels alumnes com la dels mestres ha augmentat molt.
Perquè els mestres dominessin aquesta nova eina van tenir que assistir a cursos de formació on els van ensenyar a treure el màxim rendiment del material.
Tot seguit cada tutor va ensenyar al seu grup classe a utilitzar les Tablet seguint el següent procés:
1) Presentació projecte
2) Familiarització amb el Tablet: nocions bàsiques.
3) Manipulació i utilització dels diferents programes.
4) Aprendre com accedir a les feines que el mestre els encomana.
5) Accedir i realitzar aquest treballs encomanats.

Al cap d'un temps d'utilització ens informen que els Tablet s'han convertit en una eina indispensable per aquesta escola. Permet que els alumnes només utilitzin un únic material impedint que portin l'esquena carregada de llibres, quaderns, llibretes... I com he dit abans, els motiva tant a ells com en als mestres. Per últim, al permetre la connexió a Internet, els nens i nenes poden accedir a una gran quantitat d'informació sense necessitat de canviar d'aula ni de lloc.

E-Zoo: Zoo virtual


Jordi Portavella, president del grup municipal ERC a l'ajuntament de Barcelona ha proposat la creació d'un Zoo virtual a Barcelona. En aquest espai hi podríem trobar un munt d'animals exòtics, que no podem tenir a l'abast, representats amb les millors tecnologies del moment com poden ser hologrames, imatges 3D, visualitzacions de 360º... . Aquestes tècniques farien que els visitants puguin veure exactament com es comporten els animals en el seu habitat i no una representació, dins una gàbia, que no s'acosta gaire a la realitat.
Per dur a terme aquest projecte seria necessària una gran inversió econòmica. També permetria al zoo actual centrar-se en les espècies autòctones.
Les associacions protectores d'animals podrien estar molt contentes d'aquest nou projecte ja que implica que no s'hagin d'extreure els animals del seu habitat. A més, es pretén que l'edifici sigui totalment sostenible, que sigui dotat d'una xarxa social pròpia i que permeti una gran interacció entre els animals virtuals i els visitants.

Enllaç a la noticia publicada per el diari El Mundo.


Les noves tecnologies aplicades a l'educació

Article que ens informa de la preocupació de la utilització de les noves tecnologies en educació i l'aplicació d'aquestes a l'aula. Noves tecnologies aplicades a l'educació.

GenMàgic

GenMàgic és un portal de creació d'aplicacions multimèdia educatives. En concret presenta algunes exemples de les aplicacions educatives per infantil, primària i secundària, generadors online d'activitats interactives i un banc d'elements multimèdia per la creació d'aplicacions multimèdia.

Libertexto, una nova forma d'estudiar a través dels llibres digitals.

Libertexto és un programa multimèdia creat per Rafael Ibáñez, un professor de Còrdova, amb la col·laboració d'un grup d'investigador de la Universitat de Oviedo que permet als alumenes de les escoles on ja s'ha implantat el projecte 1x1 i que treballen amb llibres digitals, subratllar (com si treballessin sobre paper) allò que creuen més important i que han d'estudiar. A més, el programa, a mesura que anem subratllant les parts del text que creiem més importants, va creant un esquema jeràrquic de forma automàtica i que ens reduirà i simplificarà la feina a l'hora d'estudiar.
Aquest programa és de llicencia lliure i per tant el podem descarregar gratuïtament des de qualsevol ordinador a través de la seva pàgina web. El creador també ens diu que té la intenció de fer arribar aquesta aplicació a altres plataformes com poden ser els tablets digitals d'android i iPad.
Per últim, Ibáñez ens diu que no només estalviem temps en el moment de treballar sinó que també reduïm el consum de paper ja que no cal imprimir tots els documents per posteriorment poder-los subratllar.

Cursos per aprendre a ensenyar matemàtiques

Les matemàtiques és una de les àrees més complicades d'ensenyar als alumnes pel seu component abstracte. Els alumnes no són capaços d'imaginar allò que estan calculant cosa que els crea frustració i desmotivació per aquesta assignatura. A més els mètodes tradicionals sempre s'han basat en l'estudi memorístic i no pas en aconseguir que els alumnes entenguin el procés que han de seguir per obtenir un resultat.

Per aconseguir alumnes verdaderament poderosos matemàticament parlant necessitem mestres que treballin a partir de la manipulació d'objectes i materials com poden ser les Multibases de colors de la Maria Antonia Canals o la calculadora. A través de la manipulació i la vivenciació els alumnes arriben a crear imatges mentals dels conceptes matemàtics que estan treballant desenvolupant les seves pròpies lleis i aprenentatges.

En el següent video podreu veure l'interès que ha despertat aquesta nova manera de treballar entre la comunitat educativa. Això ha fet que es duguin a terme cursos de formació per a mestres encaminats a ensenyar aquesta nova manera de treballar.

Realitat augmentada

La realitat augmentada és la fusió d'elements reals del món actual amb elements virtuals. Aquesta fusió crea una realitat mixta a temps real amb la qual podem interactuar.
Amb aquesta nova aplicació, disponible ja per a telèfons mòbils, iPad..., podem rebre informació al moment del lloc en el qual ens trobem. Tant ens pot donar informació de la proximitat d'una parada d'autobús, metro..., com ens pot guiar per la ciutat de Barcelona explicant-nos, com una verdadera guia turística, els elements més significatius del lloc en el qual ens trobem.
Per últim, vull destacar la rellevància que pot tenir aquesta nova interfície pel que fa al treball amb alumnes fora de les escoles. Aquesta aplicació permetrà als nens i nenes rebre informació al moment del lloc en el qual es troben, seleccionant aquella que més els interessa i, gràcies a la connexió a Internet, poder ampliar totes aquelles explicacions que no han entès o que necessiten treballar més a fons. A més, aquesta manera de treballar és molt atractiva i segurament motivarà més als alumnes a aprendre que no pas escoltar a una guia turística.
En el següent video podeu veure un exemple de realitat augmentada que han desenvolupat des de l'agència de Transports Metropolitans de Barcelona que ens permet rebre informació d'on són les parades de metro, autobús ... del camí que hem de seguir per arribar a una estació o de les parades que ens falten per arribar a la nostra destinació, entre altres informacions.


dilluns, 2 de maig del 2011

El tsunami del Japó deixa centenars de morts, ferits i desapareguts.

El tsunami del Japó va ser una de les notícies més horribles durant al mes de març del 2011, diversos diaris espanyols com la Vanguardia, el País o l'ABC explicaven aixi aquest fenòmen natural que va fer tant de mal a la població japonesa.

Aquest article és un fenomen natural relacionat amb l'àrea de Coneixement del medi natural social i cultural i per tant que incideix en el tema del bloc i crec que és important tractar-lo a les aules del nostre país.

Un residu, un recurs



Podríem resumir el funcionament de l'aplicació Un residu, un recurs dient que els nens i nenes que hi participen han de classificar els diferents objectes que es troben en una llar, amb el mínim temps possible, dins el seu cubell corresponent.

La nostra proposta d'utilització a l'escola va encaminada en consienciar als alumnes, a través de les TIC, sobre la quantitat de deixalles que es poden arribar a generar en una casa al llarg del dia, i per tant al llarg del mes...

Proposta

Un residu, un recurs


Enllaç programa

Pauta avaluació



Aquest programa mostra als alumnes d'una amnera molt divertida i quotidiana la manera correcte de reciclar els diferent residus que es poden trobar en lloc on habitualment hi passem, com la cuina de casa, els wc, el menjador... Està enfocat pel primer cicle de primària.

diumenge, 1 de maig del 2011

L'oca de les taules de multiplicar


Aquí podem trobar el típic joc de l'oca amb la variació que a cada casella on caiem ens demanen que solucionem una seria de problemes relacionats amb les taules de multiplicar.
Hi ha una gran quantitat d'activitats diferent que podem solucionar jugant sols o amb parella.
Pitgeu en el següent enllaç per veure la pauta d'avaluació.

El temps a les comarques catalanes


En aquesta pàgina web trobem una activitat molt senzilla que pot ajudar als nostres alumnes a practicar les comarques de la comunitat autònoma de Catalunya.
Aquesta aplicació és molt fàcil d'utilitzar, només hem de relacionar el temps que es pronostica amb la comarca que li correspon.
Podeu veure la pauta d'avaluació en aquest enllaç.

Carrera matemàtica


Enllaç programa


A comptar! Es tracta d'un joc que posa a prova la nostre capacitat de calcular petites operacions de la manera més ràpida possible. Cada vegada que la nostre resposta és correcte un dels dos personatges córre més o menys ràpid respecte la posició de l'altre personatge.

Lluitar contra la contaminació per millorar l'aprenentatge escolar




Aquest vídeo està extret del YouTube, i exposa la idea sobre la conscienciació de la contaminació ja que aquest ens afecte a tots, però especialment als nens. Tal com explica el vídeo, un dels estudis que s'està portant a terme a la ciutat de Barcelona és el d'estudiar el rendiment escolar de nens i nenes de diferents escoles per tal de poder comparar, segons el grau de contaminació de la zona, el seu rendiment acadèmic.


"En un test d'intel·ligència, els nens més exposats al plom de les benzines puntuaven 6 punts de mitjana per sota que els menys exposats. La benzina amb plom es va prohibir el 2001 a la Unió Europea per la seva elevada contaminació però també pels efectes negatius sobre els pulmons i el cervell humà. El codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Jordi Sunyer, fa un pas més en aquesta relació entre contaminació i desenvolupament neuronal en el seu nou projecte, finançat per la Unió Europea, que ha presentat a l'ACN. L'any que ve avaluaran l'impacte ambiental en 4.000 nens de 40 escoles de Barcelona, als que visitaran 8 vegades a cadascun."

L'efecte hivernacle



Enllaç article

Aquest article està extret d'un portal d'internet anomenat Salvem la Terra. Parla sobre el concepte d'efecte hivernacle, quins són els gasos que el provoquen, les conseqüències que té en el nostre planeta i finalment proposa algunes solucions al nostre abast per tal de no contribuir en aquest problema de caire mundial.

Usant Internet per fer la ciència més propera





Enllaç article

Aquest article de Xavier Lasuauca i Cisa parla de la difusió de la ciència en el món de l'internet, ja que gràcies a aplicacions com el YouTube, es poden penjar vídeos o articles referents a les diferents activitats i experiments amb els quals la ciència treballa i avança. Un dels objectius d'aquesta difusió és potenciar la comunicació científica a les escoles.

L'article està extret del bloc de Gestió i Conexiement.

Escola, què m'has d'ensenyar.

Escola què m'has d'ensenyar és el titular d'un article escrit per Maite Gutiérrez a la Vanguardia el 30 de gener de 2011.

En aquest article se'ns exposa el debat que hi ha a Europa sobre el que s'ha d'ensenyar a l'escola. Cada vegada va agafant més força la idea de reduïr assignatures i potenciar els continguts bàsics, com la lectura i deixar molt clar allò fonamental de cada matèria.
L'article fonamenta la idea que en l'etapa de l'eduació primària és on el nen/a ha d'aprendre aquelles competències bàsiques per tal que pugui enfrontar-se a estudis superiors.

Isabel Sánchez, directora d'un centre de Barcelona ens afirma que "allò important és que l'alumne de primària sàpiga llegir i entendre el que llegeix, fer abstracció, treure conclusions i expressar-les: és bàsic que ho aconseguiexi durant la primària, perquè si no arrastrarà dèficits al llarg de la seva escolaritat".

dissabte, 30 d’abril del 2011

L'ensenyament actiu de les matemàtiques a primària.

En aquests dos videos que podem trobar a la pàgina web del CEIP Aguamansa de Tenerife, els mestres, de la mateixa escola, ens presenten la metodologia que utilitzen per ensenyar les matemàtiques d'una manera activa a nens i nenes des de 1r fins a 6è de primària. Hi podem veure també diverses classes de matemàtiques en diferents nivells i les opinions de diversos pares i mares.

Com ens diu un d'aquests mestres, el grup de professors que formaven el claustre no estaven d'acord en la pràctica educativa, pensaven que es podia millorar alguna cosa . "L'escola només es basava en les fases gràfica i simbòlica que són els llibres de text i les fitxes. La fase maniuplativa no existia i per tant es començava a construir malament allò ideològic i/o intel·lectual dels nens".

En la seva metodologia volem que els nens aprenguin que les matemàtiques són una eina per entendre la realitat. Per tant utilitzen les matemàtiques per descobriment, un mateix descobreix a partir de la manipulació i l'experimentació. I per tant, és més important el procés que el resultat.


divendres, 29 d’abril del 2011

Skoool.es



Aquí us presento dos programes multimèdia de la pàgina web skoool, en aquesta pàgina web hi podem trobar un programa dedicat a les matemàtiques i un altre programa dedicat al coneixement del medi natural social i cultural amb explicacions i activitats per nens i nenes de primària.
A la mateixa web també podem trobar activitats per a alumnes de secundària, recursos per a professors i orientacions per a mares i pares.

Aquí teniu la pauta d'avaulació del programa multimèdia.

divendres, 1 d’abril del 2011

Dia a Dia


En aquest programa multimèdia (anomenat Dia a Dia), dirigit a alumnes de cicle inicial, podem decidir quins són els pasos que ha de seguir un nen des de que es lleva al matí, fins que se'n va a dormir. Depenent de l'opció que escollim, l'energia i salut del nen millorarà o empitjorarà.

Crec que és un bon programa perquè els nens i nenes aprenguin a seguir hàbits de vida saludables.

Cliqueu aquí per veure la pauta d'avaluació.

dimarts, 29 de març del 2011

La motxilla



















És un programa infantil que recull diferents aplicacions de temàtiques diverses que van des de les ciències naturals, la física, l’astrologia, el món vegetal, experiments... i fins i tot algunes aplicacions del JClic.
En la pàgina principal del programa apareixen vint pantalles amb diferents icones que es refereixen a temàtiques com el cos humà, el món vegetal, la salut, la Unió Europea... Dins de cada una d’aquestes pantalles hi ha diferents jocs relacionats amb el tema que permetes a l’alumne treballar tot el tema amb diferents jocs per tal de fer-ho d’una manera més dinàmica i interessant.

Aigua, ciència i vida.



















Ús adjunto un article que va publicar el diari el Mundo el passat diumenge 27 de març.


Aquest ens presenta una exposició, del científic Héctor Garrido en el Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid, anomenada "AGUA".


El que ens vol transmetre aquest aritcle, a part de publicitar l'exposició anterior, és fer-nos conscients com l'acció humana està transformant dia a dia els elements naturals com ara l'aigua. Com ens cita Teresa Guerrero en l'article "el agua cristalina de los ríos de alta montaña contrasta con los paisajes teñidos de naranja y verde fruto de la filtración de residuos de minas y fábricas".


A la part superior de la pàgina podem veure-hi set imatges que ens mostren una petita part de l'exposició.


A més a més tenint en compte que és l'any de la química ens fa un petit tastet de la útilitat de l'aigua el perquè la fem servir i com l'hem d'utilitzar.

dimarts, 22 de març del 2011

Plantes i animlals del nostre entorn



















Aquest programa va dirigit als alumnes del cicle mitjà i superior de primària. La seva interficie és atractiva tot i que no ocupa el total de la pantalla. El programa consisteix en classificació dels animals i les plantes del nostre entorn amb unes fitxes informatives molt detallades de les plantes i animals més coneguts (nom científic, família, descripció, alimentació, reproducció, hàbitat, costum...). A més a més, ofereix vídeos i moltes imatges amb l'objectiu que els alumnes sàpiguen reconèixer els animals i les plantes.

dissabte, 19 de març del 2011

Aparells i òrgans del cos humà


Us presento la pauta d'avaluació d'aquest programa multimèdia ,de l'àrea de ciències dirigit a alumnes de cicle superior, anomenat: Aparatos y órganos del cuerpo humano.

That quiz



En aquest programa anomenat thatquiz hi trobem activitats per a alumnes de cicle superior d'educació primària com per secundària.
El programa anterior abarca tant l'àrea de matemàtiques com l'àrea de coneixement del medi natural, social i cultural com l'àrea de llengües.
La primera àrea és la més àmplia amb activitats de: nombres enters, fraccions, geometria... Pel que fa l'àrea de coneixement del medi natural, social i culutral podem trobar activitats relacionades amb la geografia del món, les cèl·lules, anatomia... I finalment l'àmbit de llengües ens presenten activitats per ampliar el vocabulari i el coneixement de les següents llengües: anglesa, castellana, francesa i alemanya.
Podem utilitzar aquest programa en diferents idiomes com el català, castellà, l'anglès i el francès entre d'altres.
Aquí hi podeu trobar la pauta d'avaluació.

Arcademics kill builders


Us presento el programa arcademics kill builders. Aquest programa educatiu el trobem amb anglès i abarca les àrees de matemàtiques i coneixement del medi natural, social i cultural. Està destinada a nens i nenes de cicle mitjà i superior.

Aquí podeu trobar la pauta d'avaluació.

dijous, 17 de març del 2011

MatemaTICas







Navegant per la xarxa he descobert aquest programa multimèdia dirigit a tots els alumnes d’educació primària. Aquí hi podem trobar una gran varietat d’exercicis que treballen diverses habilitats matemàtiques.

Podeu trobar l’anàlisis detallat en el següent enllaç:
Pauta avaluació

dimarts, 1 de març del 2011

La Història d'una Ampolla d'Aigua (The Story of Bottled Water)


No faré un resum del vídeo perquè prefereixo que el veieu vosaltres mateixos, ja que és realment impactant per si sol.

El que si que vull comentar és que trobo molt important educar als alumnes perquè no segueixin consumint al mateix ritme que ho estem fent nosaltres. Aquesta necessitat de gastar, comprar, explotar recursos... que tenim ens porta a gastar grans quantitats de diners que podríem utilitzar en millorar la nostra qualitat de vida. Hem d'aprendre a valorar els recursos que tenim a l'abast, com és el cas de l'aigua de l'aixeta o la llum natural, en vers aquells que necessiten d’un procés de producció com les ampolles d’aigua o la creació d’electricitat.

L’educació per la sostenibilitat i pel consum responsable ha de ser un dels eixos fonamentals en l’educació dels nostres alumnes ja que, el seu propi futur i el del planeta, dependrà d’ells.